Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Η συνεδρίαση του …«Τιτανικού»

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Φιλίππου 51, 54631 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196,

e-mail: ecology-trem@nath.gr www.ecology-salonika.org

21.12.2010


«Τακτοποίηση εκκρεμοτήτων» και νέα «45άρια» στην τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης

Όπως η ορχήστρα του «Τιτανικού» έπαιζε ακόμη και όταν το υπερωκεάνιο βυθιζόταν, έτσι και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης συνεδρίασε σήμερα 21.12.2010, λίγο πριν το τέλος.

Ένα τέλος του θεσμού αλλά και εκείνου του πλαισίου που επέτρεψε στη διοίκηση Ψωμιάδη να διαχειριστεί τα νομαρχιακά πράγματα με αδιαφάνεια, διαπλοκή και χιλιάδες ιδιοτελή τρυκ. Είναι σαφές ότι, στο νέο πλαίσιο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, θα γίνει η ίδια προσπάθεια να ανακαλυφθούν οι τρύπες ώστε να συνεχιστεί το διαπλεκόμενο πελατειακό καθεστώς. Ελπίζουμε ότι δε θα προλάβουν, δηλώνει η παράταξη των Οικολόγων.

Στη συνεδρίαση αυτή παραβρέθηκε και πήρε και το λόγο σε ένα μικρό απολογισμό του θεσμού και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο οποίος δήλωσε: «Είναι φανερό ότι προσπαθούν να κλείσουν όπως όπως κάποιες από τις τρύπες τους, με δεδομένο ότι εισαγγελείς και οικονομικοί επιθεωρητές ερευνούν μια σειρά από υποθέσεις της διοίκησης Ψωμιάδη και νέες καταδίκες αναμένονται, με σοβαρές συνέπειες».

Σήμερα, μάλιστα, κατατέθηκαν από τη νομαρχιακή σύμβουλο της «Οικολογίας -Αλληλεγγύης» Δήμητρα Γωγάκου σοβαρές αντιρρήσεις και ερωτηματικά για τα θέματα 2, 3, 9 και 10 της ημερήσιας διάταξης του Ν.Σ.Θ., την υλοποίηση του αντικειμένου των οποίων καλούνται να αναλάβουν φορείς και πρόσωπα που δεν θα υφίστανται την 1.1.2011.

Συγκεκριμένα, αφορούν την τροποποίηση του Νομαρχιακού Προγράμματος Επενδύσεων 2010, την τροποποίηση του Προϋπολογισμού του 2010 και τις συνάψεις Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ Ν.Α.Θ. και Δήμου Λαγκαδά για την «τοποθέτηση νέου χλοοτάπητα» στο Δημοτικό Στάδιο Λαγκαδά αλλά και μεταξύ Ν.Α.Θ. και Δήμου Χορτιάτη για την «κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου με χλοοτάπητα» στο Τ.Δ. Χορτιάτη, προϋπολογισμού 45.000 € έκαστο.

Με τα θέματα αυτά επιχειρείται προσπάθεια «τακτοποίησης» κάποιων από τα προβλήματα, που ήδη έχουν εντοπιστεί τόσο από τη δικαστική διερεύνηση των «45αριών» της Ν.Α.Θ., από την οποία μάλιστα έχει προκύψει και εντολή ελέγχου τους από οικονομικό επιθεωρητή, όσο και από τη μη έγκριση των δικαιολογητικών πληρωμής από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (Εντελλόμενα) των έργων της Δ.Τ.Υ.Ν.Α.Θ. που αφορούν προγραμματικές συμβάσεις Ν.Α.Θ. – Δήμων.

Επιπλέον, για τα θέματα 9 και 10 κατατέθηκαν και τα εξής ερωτηματικά:

Α. Ποιος είναι ο κωδικός έργου – τίτλος των δύο «45αριών» που ήδη είναι εγκεκριμένος στο πρόγραμμα Κ.Α.Π. και ποιος ο εμπλεκόμενος μηχανικός της Δ.Τ.Υ.Ν.Α.Θ. στη διαδικασία σύνταξης των μελετών;

Β. Πως θα διεξαχθεί στη συνέχεια η δημοπρασία; Θα είναι ανοικτή δημοπρασία ή πρόχειρος διαγωνισμός, δηλαδή ανάθεση, όπως μας συνήθισε η διοίκηση Ψωμιάδη;

Γ. Ποιοι δήμαρχοι θα υπογράψουν τις συμβάσεις μαζί με τον κ. Νομάρχη, οι καποδιστριακοί ή οι καλλικρατικοί, που, ως γνωστόν, δεν ταυτίζονται;

Δ. Είναι ενημερωμένος ο κ. Νομάρχης ότι οι προτεινόμενες προγραμματικές συμβάσεις Ν.Α.Θ. – Δήμων δεν εγκρίνονται από τα Εντελλόμενα;

Ε. Ποια υπηρεσία θα υλοποιήσει τα έργα, αφού η Δ.Τ.Υ.Ν.Α.Θ. δεν θα υφίσταται;

ΣΤ. Τα υπόψη «45άρια» έχουν δοθεί ως αντικείμενο διερεύνησης των δικαστικών αρχών και του οικονομικού επιθεωρητή;

Τα ερωτήματα δεν απαντήθηκαν. Αλλά και στην παρατήρηση της κ. Γωγάκου ότι τα δύο έργα, η «τοποθέτηση νέου χλοοτάπητα» στον Λαγκαδά και η «κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου με χλοοτάπητα» στο Χορτιάτη έχουν τον ίδιο μαγικό προϋπολογισμό των 45.000 € έκαστο, παρόλο που το δεύτερο έχει πολύ μεγαλύτερο αντικείμενο, η απάντηση του κ. Διονύση Ψωμιάδη ήταν γελοία και υποτιμητική για το σώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου