Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΑΝΤΙΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΣΥΝΟΡΑ: «Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι για μας η απάντηση»

Κοινή διακήρυξη Ελλήνων, Τούρκων και Κύπριων Πράσινων κατά του τουρκικού σχεδίου για πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκουγιου, απέναντι από την Κύπρο.

Κοινή διακήρυξη κατά των πυρηνικών εργοστασίων, με κύρια αιχμή κατά του σχεδίου της τουρκικής κυβέρνησης για πυρηνικό εργοστάσιο στη σεισμογενή περιοχή του Άκουγιου, απέναντι από την Κύπρο, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τα πράσινα κόμματα της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου.
Τη διακήρυξη, που δημοσιοποιήθηκε ταυτόχρονα σε Αθήνα, Άγκυρα και Λευκωσία,  υπογράφουν:
  • Οι Οικολόγοι Πράσινοι, από την Ελλάδα.
  • Το Yesiller-Πράσινο Κόμμα της Τουρκίας
  • Το κυπριακό Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών
  • Το τουρκοκυπριακό YeniKibrisPartisi-Κόμμα «Νέα Κύπρος»
Η τουρκική κυβέρνηση ήταν από τις ελάχιστες που αρνήθηκαν πεισματικά να αναθεωρήσουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία. Αντίθετα, ο κ. Ερντογάν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, όπου επιβεβαίωσε τη ρωσοτουρκική συμφωνία για την κατασκευή της πυρηνικής μονάδας στο Άκουγιου.
Σειρά αντιπυρηνικών εκδηλώσεων προγραμματίζεται αυτές τις μέρες και στις τρεις χώρες: απόψε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τους Οικολόγους Πράσινους και την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, αύριο Σάββατο κοινή εκδήλωση Ελληνοκύπριων και Τουρκοκυπρίων  στην Πράσινη Γραμμή της Λευκωσίας (12.00, οδόφραγμα οδού Λήδρας), την Κυριακή πανεθνική κινητοποίηση στην Τουρκία από το αντιπυρηνικό κίνημα.
Όπως τονίζεται στην κοινή διακήρυξη, «Ο πυρηνικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ιαπωνία μπορεί να επαναληφθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου και ειδικά στο Άκουγιου, που βρίσκεται πολύ κοντά σε επικίνδυνο σεισμικό ρήγμα..... Έχουμε επίγνωση του ψηλού κόστους των κλασσικών πηγών ενέργειας.... Η ανθρωπότητα δεν έχει άλλη επιλογή από το να στραφεί στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από τους ανθρώπους σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας που είναι άφθονη και αβλαβής, μαζί με την χρήση άλλων εναλλακτικών πηγών ενέργειας είναι η μόνη σίγουρη και ασφαλής μέθοδος κάλυψης των ενεργειακών αναγκών. Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι για μας η απάντηση».
Θα αγωνιστούμε μαζί για ένα καθαρό περιβάλλον με καθαρές πηγές ενέργειας», καταλήγει η διακήρυξη.  «Θα αγωνιστούμε ενάντια στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκουγιου, απέναντι από την Κύπρο. Αναγνωρίζουμε το κοινό πεπρωμένο που ενώνει το περιβάλλον μας και καλούμε όλους τους αντιπυρηνικούς ακτιβιστές από Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία σε κοινό αγώνα ενάντια στο οικολογικό αυτό έγκλημα που προσπαθεί να επιβάλει η τουρκική κυβέρνηση».

Πυρηνική Ενέργεια - Όχι ευχαριστώ
Η ανθρωπότητα παρακολουθεί με αγωνία το δράμα του Ιαπωνικού λαού, ο οποίος υποφέρει από τις συνέπειες του τρομακτικού σεισμού της Παρασκευής 11ης Μαρτίου, το παλιρροιακό κύμα που προκάλεσε και τις συνεπακόλουθες καταστροφικές συνέπειες.
Ιδιαίτερη διαρκή ανησυχία προκαλεί η συνεχιζόμενη διαρροή ραδιενέργειας από τους πληγέντες πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η πιθανότητα πρόκλησης ενός ακόμη πιο σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος.
Το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία δημιουργεί παγκόσμια κατακραυγή κατά των πυρηνικών προγραμμάτων πολλών χωρών. Μία από αυτές τις χώρες είναι η Τουρκία η οποία προγραμματίζει την ανέγερση πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή Άκουγιου απέναντι από τις ακτές της Κύπρου.
Η ραδιενέργεια από ένα πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε περίπτωση διαρροής θα καταστρέψει τη ζωή των ανθρώπων αλλά και κάθε ζωντανού πλάσματος στην περιοχή. Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί ένα γιγαντιαίο και αλληλεξαρτώμενο οικοσύστημα. Μια πιθανή απώλεια ραδιενέργειας πλήττει άμεσα εκτάσεις πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων και περισσότερο. Το ατύχημα στο Τσερνομπίλ ακόμα βασανίζει τους ανθρώπους και το περιβάλλον σε όλες τις χώρες γύρω από τον Εύξεινο Πόντο. Οι χιλιάδες των ανθρώπων που έχουν πεθάνει και των τόσων άλλων που ακόμη γεννιούνται με διάφορες ασθένειες λόγω της ραδιενέργειας που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο να επαναληφθεί ξανά το ίδιο λάθος. Ο πυρηνικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ιαπωνία μπορεί να επαναληφθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου και ειδικά στο Άκουγιου, που βρίσκεται πολύ κοντά σε επικίνδυνο σεισμικό ρήγμα.
Τα πυρηνικά απόβλητα αποτελούν από μόνα τους πυρηνική απειλή που θα διαρκέσει για αιώνες. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι υπάρχει ασφαλής φύλαξη των, αφού ο κίνδυνος των διαρροών θα είναι πάντοτε παρών. Το κόστος της διαχείρισης των αποβλήτων είναι πολύ μεγάλο και αυτό διαψεύδει τις θεωρίες ότι τα πυρηνικά αποτελούν φτηνή πηγή ενέργειας. Είναι γιατί δεν υπολογίζουν το κόστος αυτό, ούτε το κόστος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ποια αλήθεια περιοχή θα θέλει να φιλοξενήσει για μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια πυρηνικά απόβλητα θαμμένα στο έδαφός της;
Έχουμε επίγνωση του ψηλού κόστους των κλασσικών πηγών ενέργειας. Το πετρέλαιο λιγοστεύει και η τιμή του θα πηγαίνει συνεχώς στα ύψη. Το κάρβουνο, ο άνθρακας  και άλλες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούμε σήμερα,  βοηθούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Οι  κλιματικές αλλαγές που βιώνουμε κάθε μέρα, είναι αποτέλεσμα της άναρχης χρήσης των πιο πάνω πηγών ενέργειας. Η ανθρωπότητα δεν έχει άλλη επιλογή από το να στραφεί στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από τους ανθρώπους σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας που είναι άφθονη και αβλαβής, μαζί με την χρήση άλλων εναλλακτικών πηγών ενέργειας είναι η μόνη σίγουρη και ασφαλής μέθοδος κάλυψης των ενεργειακών αναγκών.
Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι για μας η απάντηση.
Εμείς του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και της Νέας Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, αλλά και Έλληνες Οικολόγοι Πράσινοι και Τούρκοι Πράσινοι, θα αγωνιστούμε μαζί για ένα καθαρό περιβάλλον με καθαρές πηγές ενέργειας.  Θα αγωνιστούμε ενάντια στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκιουγιου, απέναντι από την Κύπρο. Αναγνωρίζουμε το κοινό πεπρωμένο που ενώνει το περιβάλλον μας και καλούμε όλους τους αντιπυρηνικούς ακτιβιστές από Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία σε κοινό αγώνα ενάντια στο οικολογικό αυτό έγκλημα που προσπαθεί να επιβάλει η τουρκική κυβέρνηση.
ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ-ΚΥΠΡΟΣ, YENI KIBRIS PARTISI-ΚΟΜΜΑ«ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ» YESILLER-ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΕΛΛΑΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου