Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Πόσα ραδιενεργά απόβλητα έχουν πάει στο ΧΥΤΑ;


ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Φιλίππου 51, 54631 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196,

e-mail: ecology-trem@nath.gr www.ecology-salonika.org

Θεσσαλονίκη 19.5.2011

Πόσα ραδιενεργά απόβλητα έχουν πάει στο ΧΥΤΑ;

Ερωτήματα των οικολόγων

Σοβαρότατα ερωτήματα και ανησυχίες δημιουργεί o εντοπισμός ραδιενεργών απόβλητων σε απορριμματοφόρα των Δήμων Θέρμης, Ευόσμου, Θεσσαλονίκης, οι οποίοι το μόνο που θα έπρεπε να μεταφέρουν είναι τα οικιακά απορρίμματα που δεν πάνε στην ανακύκλωση και όχι ραδιενεργά.

«Δυστυχώς, όμως, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για όσους ασχολούμαστε χρόνια με το πρόβλημα», δηλώνει ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας Μ. Τρεμόπουλος. «Το πρόβλημα δεν είναι σημερινό και τέτοιου είδους απορρίμματα δεν είναι η πρώτη φορά που μπήκαν στο ΧΥΤΑ. Είναι μάλλον η πρώτη φορά που εντοπίστηκαν επίσημα και δεν μπόρεσαν να τα κρύψουν πάλι «κάτω απ’ το χαλί»!

Από το 2008 η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» επισήμανε τον κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, αφού ο ΧΥΤΑ άρχισε να λειτουργεί σαν μια νέα χωματερή και όχι ως Χώρος Υγειονομικής Ταφής, όπως είχε προαγγελθεί.

Στις διαρκείς επισημάνσεις της, αναφορές και καταγγελίες, οι απαντήσεις από τον Πρόεδρο του ΟΤΑ Θεσσαλονίκης ήταν πάντα γενικόλογες καθησυχαστικές και πολλές φορές επιεικώς ειρωνικές. Στις 23/3/2009, μάλιστα, απάντησε εγγράφως ότι «ο ΧΥΤΑ δε δέχεται Επικίνδυνα Ιατρικά Απόβλητα Μολυσματικού χαρακτήρα». Φαίνεται πως δέχεται ραδιενεργά…

Στις 11/5/2009, όταν οι κάτοικοι σε επί τόπου έλεγχο απορριμματοφόρων εντόπισαν σακούλες με ιατρικά απόβλητα όπως οροί, ουροσυλλέκτες σακούλες με αίμα, σύριγγες κ.α., η επίσημη απάντηση στην «Οικολογία-Αλληλεγγύη» από τον κ. Ζουρνά ήταν ότι «προέρχονται από τα σπίτια»!!!!!

Εξ αιτίας αυτών των καταγγελιών και με δεδομένο το γεγονός της ύπαρξης μιας μόνο αδειοδοτημένης μονάδας συλλογής και επεξεργασίας των μολυσματικών ιατρικών αποβλήτων στη Θεσσαλονίκη, η Δ/νση περιβάλλοντος της π. Νομαρχίας Θεσσαλονίκης προέβη σε ελέγχους αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει κοινοποιηθεί το πόρισμα!

Για άλλη μια φορά η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» επανήλθε τον Ιούνιο του 2010, όταν απολύθηκαν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, εκφράζοντας ανησυχία για τη δυνατότητα σωστής λειτουργίας του ΧΥΤΑ και επισημαίνοντας τους κινδύνους που προέρχονται από τον πλημμελή έλεγχο της συμβατότητας των εισερχομένων απορριμμάτων και δη των ιατρικών αποβλήτων.

Μόλις πριν ένα μήνα τοποθετήθηκε ανιχνευτής ραδιενέργειας ο οποίος σύμφωνα με δηλώσεις αρμοδίων δεν έχει πάρει ακόμη έγκριση από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Με δεδομένα λοιπόν:

  • την έλλειψη στοιχείων και μετρήσεων μέχρι σήμερα
  • την έλλειψη υποδομών για τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων γενικά κι όχι μόνο των ιατρικών
  • την ύπαρξη πολλών εργαστηρίων πυρηνικής ιατρικής μέσα στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης
  • την έλλειψη έγκυρης πληροφόρησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον ΟΤΑ Θεσσαλονίκης όσον αφορά το είδος των ραδιενεργών απορριμμάτων που έφτασαν στο ΧΥΤΑ
  • την απαγόρευση ανάμειξης ή και αραίωσης ραδιενεργών αποβλήτων με άλλου είδους απόβλητα σύμφωνα με την οδηγία 2008/98/Ε.Κ./19.11.08 αρ. 18
  • τη μη ύπαρξη αποδεκτού ορίου για την ασφαλή έκθεση στη ραδιενέργεια

Ρωτάμε:

  • Που πήγαιναν τα ραδιενεργά ιατρικά ή μη απόβλητα μέχρι τώρα που δεν υπήρχε ανιχνευτής στο ΧΥΤΑ;
  • Που πήγαν αυτά τα συγκεκριμένα που ανιχνεύτηκαν;
  • Αληθεύει ότι θρυμματίστηκαν και μοιράστηκαν σε περισσότερα φορτία ώστε να μην ανιχνεύονται και θάφτηκαν τελικά στο ΧΥΤΑ;

Ζητάμε απαντήσεις με στοιχεία σε όλες αυτές τις ερωτήσεις χωρίς αλαζονική και ειρωνική αντιμετώπιση από τους αρμοδίους, επειδή κανείς δε μπορεί να εμπαίζει τους πολίτες και να τους κάνει να νοιώθουν μικροί και αδύναμοι να διαχειριστούν το ύψιστο αγαθό της ζωής τους και του μέλλοντος των παιδιών τους.

Τα εγκλήματα ενάντια στο περιβάλλον είναι εγκλήματα εναντίον όλων μας και πρέπει να σταματήσουν άμεσα.

___________________________________________

Περισσότερες πληροφορίες: Δ. Γωγάκου 2310266706

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου