Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ

 

Γιατί η  ΗΜΑΘΙΑ πρέπει να ψηφίσει ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Γιατί πρέπει να στείλουμε στη Βουλή 
τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ

Η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανή κρίση, που δεν είναι μόνο ελληνική. Η οικονομία καταρρέει, η ανεργία καλπάζει, η φτώχεια εξαπλώνεται, το περιβάλλον και η δημόσια περιουσία εκποιούνται.
Το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα επιχειρεί με τις αποτυχημένες συνταγές των Μνημονίων να περισώσει τον εαυτό του, φορτώνοντας μονόπλευρα τα βάρη στους αδύνατους.
Όμως οι αιτίες της κρίσης μένουν αλώβητες: διαφθορά, φοροδιαφυγή, αντιπαραγωγικό κράτος, κομματισμός, συντεχνίες…. Ακόμη κι αν διαγράφονταν όλα μας τα χρέη, θα φτάναμε και πάλι στο γκρεμό, γιατί η Ελλάδα πατάει σε πήλινα πόδια. Το μοντέλο παραγωγής, κατανάλωσης και διακυβέρνησης που δεκαετίες τώρα ακολουθούμε δεν είναι βιώσιμο.
 
Η κρίση βαθαίνει.
Οι αιτίες παραμένουν άθικτες
 
Το χρόνιο έλλειμμα βιωσιμότητας και η ανελέητη καταστροφή των φυσικών πόρων έχουν αφήσει βαθιές πληγές όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και στον τόπο. Τα παραδείγματα αφθονούν σε όλες τις Περιφέρειες. Στη Μακεδονία, πέραν της ρύπανσης του ενεργειακού λεκανοπεδίου της Κοζάνης , έχουμε  σοβαρά κρούσματα και στο νομό μας.

Οικονομικός Πόρος είναι και το Περιβάλλον.
Όποιος το καταστρέφει ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ  ΤΗΝ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Το υδάτινο δυναμικό υπέστη σοβαρά πλήγματα. Ο Αλιάκμονας και τα υπόλοιπα ποτάμια συνεχίζουν να ρυπαίνονται με κάθε είδους απόβλητα και να απειλούνται με συνεχόμενα υδροηλεκτρικά.   
     
Η επιδοτούμενη γεωργία της νιτρορύπανσης, των φυτοφαρμάκων και των ανενεργών βιολογικών καθαρισμών των εργοστασίων  με υψηλές  εισροές (νερά - ενέργεια - λιπάσματα) συσσώρευε προβλήματα στις αγροτικές κοινωνίες και στο περιβάλλον της υπαίθρου του κάμπου  της Ημαθίας, με εμφανή τα προβλήματα τόσο στην υγεία  του περιβάλλοντος ( Τάφρος 66 ) όσο και των ανθρώπων – καρκίνος στα χωρία του κάμπου. 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση από τον λιγνίτη δεν ανήκει μόνο στην Κοζάνη . Ναι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στη Γερμανία η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έδωσε 220.000 θέσεις εργασίας. 

«Εθνικά καύσιμα» είναι  και ο ήλιος, ο αέρας, η βιομάζα, η γεωθερμία…


Θα... παραγγείλουμε πάλι «μια από τα ίδια»;;;
Να επενδύσουμε στην κρίση

Η λύση βρίσκεται μέσα στην κρίση. 
Η χώρα πρέπει να ξαναχτιστεί από το μηδέν. Οι ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα και ειδικά η στροφή σε μια ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ αυξάνει τo παραγωγικό κομμάτι του ΑΕΠ και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Στην Ημαθία
ταιριάζει το πράσινο

 
Οι Οικολόγοι  Πράσινοι έχουν υπολογίσει ότι στην Ημαθία  μπορούν να δημιουργηθούν  νέες πράσινες θέσεις  εργασίας . Κύριο βάρος πέφτει στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, μιας και η Ημαθία διαθέτει τους κατάλληλους φυσικούς πόρους και  άριστο κλίμα για αυτές τις δραστηριότητες. 
Μια «πράσινη λύση στην κρίση» δεν εξαντλείται φυσικά εδώ. 
Οι υπόλοιπες θέσεις εργασίας αφορούν: 
Στην οικολογική  διαχείριση των απορριμμάτων, με επανάχρηση – ανακύκλωση – κομποστοποίηση. Στην εξοικονόμηση  και στην παραγωγή πράσινης ενέργειας από συμπράξεις δήμων και ανέργων, στη μεταποίηση – εμπορία ποιοτικών τροφίμων, στα δίκτυα παραγωγών – καταναλωτών, στον οικο-αγροτο-τουρισμό στην κοινωνική οικονομία (10 % της απασχόλησης στην Ευρώπη) κλπ . 

 ΟΧΙ ΣΤΗΝ  ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ 
ΚΑΙ ΣΤΗ  ΛΗΣΤΡΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ. 
ΟΧΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ 12.

Παρά την κρίση, υπάρχουν λιμνάζοντα κονδύλια, κυρίως ευρωπαϊκά. Όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί το παλιό καθεστώς, όπου λίγοι καρπώνονταν ή σκορπούσαν τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, ενώ οι πολλοί  ήταν «φτωχοί συγγενείς».
Επίσης χρειάζεται πολιτική βούληση. Για παράδειγμα η γεωργία απαιτεί γεωτεχνική στήριξη στο χωράφι, άμεση καταβολή του “ποιοτικού παρακρατήματος”, εισαγωγή των  βιολογικών προϊόντων στα νοσοκομεία, σχολικά κυλικεία, λαϊκές αγορές και δημοπρατήρια παραγωγών κλπ.

1. Να δημιουργηθεί τράπεζα γενετικού υλικού με παλιές καθαρές φυλές ζώων με στόχο την αναπαραγωγή τους και τη διάθεση στους βιο-κτηνοτρόφους όλης της χώρας.
2. Να δημιουργηθεί τράπεζα γεννετικού υλικού από ντόπιες ποικιλίες παραγωγικών φυτών με στόχο την αναπαραγωγή  και τη διάθεση. 


 

Το παλιό πολιτικό σύστημα έφερε την κρίση
Το Οικολογικό Κίνημα φέρνει τη λύση 

Η οργή του κόσμου είναι κατανοητή, αλλά αδιέξοδη. 
Δεν μπορούμε να μείνουμε σ’ αυτήν, ούτε στα κόμματα που απλά την ανακυκλώνουν. Καιρός να αλλάξουμε πολιτικές και πολιτικούς. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι κίνημα προτάσεων και ρεαλιστικών λύσεων. Ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια των Πράσινων κομμάτων, που έχουν επιτύχει θαύματα σε όσες Περιφέρειες και Δήμους της Ευρώπης συμμετείχαν, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών. Επιπλέον διαθέτουν δέσμη προτάσεων για την κρίση, έχοντας την υποστήριξη των Ευρωπαίων Πράσινων που αποτελούν στην Ευρώπη το σοβαρότερο αντίβαρο στο νεοφιλελεύθερο άξονα Μέρκελ – Σαρκοζί.

Τι προτείνουμε:
·                     Η νέα Δανειακή Σύμβαση είναι άδικη, εξοντωτική και αδιέξοδη. Όμως η λογική άσπρο – μαύρο δε βοηθά. 
      Η επιστροφή στη δραχμή κι η μονομερής χρεοκοπία δεν είναι λύση.
·                     Η απειλή προσωρινής αναστολής πληρωμών στους δανειστές (ΕΝΤΟΣ της ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ) με παράλληλη προσπάθεια για άμεσο μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος είναι ένα ισχυρό μέσο πίεσης για ριζική αναδιαπραγμάτευση.
·                     Η κρίση αφορά όλη την Ε.Ε και συνεπώς η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Η έκδοση ευρω-ομολόγων, όπως πρότειναν από την αρχή του 2010 οι Πράσινοι, είναι μονόδρομος.
·                     Η πράσινη στροφή παραγωγής – υπηρεσιών – υποδομών μπορεί να δημιουργήσει 100.000 νέες θέσεις εργασίας, βελτιώνοντας ριζικά το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.
·                     Η απεξάρτηση από το πετρέλαιο (με ανάπτυξη των ΑΠΕ) και η δραστική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών θα μειώσει σημαντικά το έλλειμμα του ισοζυγίου συναλλαγών.
·                     Μείωση της φορολόγησης της εργασίας, αύξηση φόρων σε καταθέσεις εξωτερικού & μεγάλες περιουσίες. Περιβαλλοντικοί φόροι. Φοροελαφρύνσεις σε μικρές επιχειρήσεις. 
·                     Διακυβέρνηση. Μείωση 50% σε χρηματοδότηση κομμάτων και βουλευτικούς μισθούς, κατάργηση των συντάξεών τους. Καμιά ανοχή στη διαφθορά και τη διαπλοκή. 

Αυτή τη φορά
σκέψου καθαρά:


ΠΡΑΣΙΝΗ  ΛΥΣΗ  ΣΤΗΝ  ΚΡΙΣΗ

Υποψήφιοι  βουλευτές  Π.Ε ΗΜΑΘΙΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου